Er det for mange dager igjen på lønningen? Du er ikke alene om å noen ganger ha dårlig økonomi. Dette er noe jeg selv personlig er godt kjent med og en av grunnene til at jeg startet budsjettliv bloggen.
Heldigvis er det fullt mulig og få en bedre økonomi ved å ta i bruk forskjellige tiltak, noen er enkle, mens andre må øves på over tid.
En dårlig privatøkonomi påvirker oss mennesker sterkt. Det går hardt inn over vår selvfølelse, vår selvtillit og kan medføre en rekke helseutfordringer som blant annet søvnmangel, stress, overvekt og depresjon.
Få en bedre hverdag, sov bedre om natten og få et rikere liv ved å ta kontroll over økonomien din idag. Her er forskjellige sparetips til hvordan du kan kutte i utgiftene dine og øke disponibel inntekt og få en bedre økonomi.
1. Ha en plan for økonomien
Å ha et budsjett og en plan vil gjøre underverker for privatøkonomien din, og det er verken vanskelig eller kjedelig.
Ikke prøv å lage «en perfekt plan«. Ingen klarer å lage et perfekt budsjett første gang man prøver. Forsøk heller å lage et budsjett som både er lett å huske og enkelt å følge.
Her kan du se mitt eget personlige budsjett for oktober å bruke det som en slags budsjett mal.
2. Spar opp noen nødpenger
Nød penger er rett og slett en sum kontanter du kan ha i en separat bankkonto som er akkurat passe vanskelig å nå. Disse pengene vil være din buffer mot uforutsette utgifter og vil hjelpe deg mot å ta opp dyre lån hvis noe skulle skje.
Hvor mye nødpenger eller buffer du trenger vil være opp til hver enkelt og hvor god økonomi du har. For personer med normal økonomi vil 2-3 månedslønner være en god sum å ha. For studenter eller personer som prioriterer å betale ned ekstra på gjelden vil en sum på 5000 eller 10000 være fornuftig.
3. Få oversikten
Konvoluttskrekk er et vanlig problem for mange som skylder mye penger, dette har også jeg vært offer for en gang i tiden og kan skrive under på hvor mye ekstra trøbbel noe slikt fører med seg.
Faktisk vil du sove enda bedre om natten ved å skaffe deg en fullstendig oversikt over hva og hvem du skylder penger. Ved å ha dette skriftlig slipper du å tenke og gruble over dette ved leggetid.
Uansett hva som er grunnen til at du ikke får betalt regningene vil det alltid lønne seg å ta kontakt med kreditor, forklare situasjonen og finne ut av løsninger sammen.
4. Betal ned gjeld
Ned – og avbetalinger vil være ditt største hinder for å bygge en sterk personlig økonomi. Ved å bli kvitt gjeld vil du frigi inntekten din til å bygge formue, spare i fond og innfri personlige drømmer.
Prøv snøballmetoden til å betale ned gjelden din, denne metoden er både motiverende og er en av de mest effektive gjeldsnedbetaling metodene.
5. Mange bekker små
Alle småsummer man drar kortet på blir fort til store beløp. Dette kan være kaffe på gata, kafébesøk, en skillingsbolle eller en flaske brus på bensinstasjonen. Å bli bevisst over forbruket er første steg til å kunne forandre sine egne forbruksvaner.
6. Unngå impulskjøp på butikken
Matbudsjettet er et område som mange bruker for mye penger på, det er også et sted hvor det er enklest å kutte. Jeg personlig brukte særdeles mye penger på mat og dagligvarer tidligere.
Men ved å blant annet bruke en handleliste, klarte jeg å halvere matbudsjettet fra et snitt på nesten 12.000 kroner i måneden til 5 – 6.000,-
Dagligvare-butikkene er mestre på å fremme impulshandling. En handleliste, eller en middagskasse som gir færre butikkbesøk vil være gode verktøy for å senke mat utgiftene dine.
7. Vurder å bruke kontanter
Forskning har vist at ved å bruke kontanter kan man kraftig redusere sitt eget forbruk og impulskjøp. Grunnen er i all enkelhet at hjernen sender smertesignaler når man gir dem fra seg og man blir mye mer kritisk til verdi kontra pris når man vurderer å kjøpe noe.
Kontanter er også et såkalt høy-friksjons betalingsmiddel. Ergo, det er ikke like enkelt som å bare dra et kort, eller skanne en mobil. Kort sagt så har kontanter mange ulemper, som kan snus om til fordeler.
8. Alltid ha en side-inntekt
Det er faktisk fullt mulig å tjene gode penger på en hobby, en blogg eller en sidejobb. En deltidsjobb er et godt eksempel, men det behøver nødvendigvis ikke å begrense seg til det.
- Har du en interesse, en lidenskap eller en god forretningside?
- Hva skal til for at denne ideen skal vokse og bli lønnsom?
Ved å ha et sideprosjekt som du kan fokusere på vil du utvikle deg som person og du vil utvikle dine kunnskaper. Finn noe du kan bruke ledige timer og kvelder på, kanskje dette etterhvert også kan bli din egen drømmejobb!
9. Få lavere faste utgifter
Penger spart er penger tjent! Med lavere faste utgifter har du mer disponibel inntekt som du kan bruke på nedbetaling av gjeld, sparing eller forbruk. Å refinansiere lån og gjeld vil for eksempel kunne sikre deg store årlige besparelser på renter og gebyrer ved å samle smålån.
- Kutt utgiftene på strøm med sammenlignings tjenesten Elskling.no
Disse sammenligner prisene fra 120 leverandører og fjerner typiske «lokke tilbud». - Få lavere pris på bredbånd, forsikring og mobil.
Tjenestetorget.no sammenligner og gir deg uforpliktende tilbud.
Les mer om hvordan du kan unngå tvangssalg, refinansiere gjeld eller hvordan man kan refinansiere inkasso og få et omstartslån og bedre økonomi.