Den vanligste måten å finansiere et nytt firma og aksjeselskap på er via lån eller egenkapital. I oppstartsfasen må man skaffe nok kapital til å starte opp og drive ett foretak, riktig finansiering gjør at den første tiden vil være enklere og gjør at man kommer igang med bedriften.
Forskjellige finansieringsmetoder
Om du sitter på en drøm om å starte din egen bedrift finnes det flere måter å finansiere oppstarten på. De to mest vanlige formene er via lån eller oppspart egenkapital, eller eventuelt en kombinasjon mellom disse.
Men det finnes også andre metoder å finansiere ett nytt aksjeselskap på, blant annet:
- Offentlige støtteordninger via f.eks innovasjon Norge
- Næringsetaten i din kommune kan også ha støtteordninger, eller etablerersentre hvor man kan motta hjelp og rådgivning.
- Investorer, både profesjonelle investorer eller familie og venner.
- Crowdfunding, f.eks via Kameo.no
Bedriftslån via Kameo og småinvestorer
Crowdfunding er en lavterskel mulighet for å søke finansiering og samtidig få tilbakemelding på hvordan markedet tar imot din idé. Kameo.no er en av de mest populære sidene for «folkefinansiering» i Norge og hos dem kan du søke lån til eiendomsprosjekter eller SME lån til oppstart, innkjøp av utstyr eller andre investeringer.
Kameo er et ryddig og stabilt selskap med forretninger Norden. Deres profesjonelle rådgivere kan hjelpe deg med en søknad om lån til bedrift og med en fleksibel søkeramme fra 500.000 til 30.000.000 kroner vil et slikt bedriftslån via folkefinansiering være et godt alternativ til et tradisjonelt banklån.
I hovedsak er det 4 gode grunner til hvorfor man bør vurdere et lån via crowdfunding og Kameo.
- Tusenvis av potensielle investorer.
- Enkel og rask søkeprosess.
- Fleksible avtaler og sikkerhetsvilkår.
- Finansiering uten å gi opp eierskap i bedriften.
Dersom du ønsker å finansiere ett nytt AS, behøver kapital i en vekstfase eller ønsker å investere i utstyr eller maskiner kan du sammen med Kameo finne en god løsning på bedriftslån.
Les mer og søk på Kameo.no
Krav til oppstartkapital ved AS
Aksjeselskap er en form som begrenser ditt personlige ansvar hvis bedriften senere må legge ned. Kravene til oppstartskapital er de senere år redusert fra 100 000 kroner til 30 000 kroner, og har gjort at stadig flere velger AS fremfor andre selskapsformer, deriblant NUF eller Enkeltpersonforetak.
Startkapitalen til et aksjeselskap er satt til minimum 30 000 kroner, for deg som ønsker å starte en bedrift ved siden av vanlig jobb og som ikke trenger store investeringer i utstyr eller lokaler vil ofte minimumsummen være nok for å komme igang.
I alle tilfeller bør du lage en plan for hvor mye egenkapital du trenger. Behovet for startkapital avhenger veldig av hva slags type selskap du skal starte, mens noen bare trenger penger for å kjøpe inn en PC, trenger andre kanskje å kjøpe inn en gravemaskin eller kjøpe inn dyre verktøy.
Lån til nytt AS
Å låne til ett nytt AS kan man gjøre igjennom et usikret lån eller et lån med sikkerhet. For å få den beste renten vil en bank ha sikkerhet tilbake, hvor pant i eiendom er den mest vanlige formen.
Sitter man på en grunderdrøm og behøver mye startkapital vil ett lån med lav rente som har sikkerhet i bolig være det mest ideelle, her vil det være smart med ett møte i banken for å vite hvilke muligheter som finnes for finansiering.
Har man ikke egen bolig eller eiendom man kan stille til sikkerhet men trenger finansiering, vil ofte en investor være veien å gå. Dette er forutsett at forretningsideen din er god og du har lagt realistiske planer for bedriften og oppstartfasen.
En investor kan bidra med kapital i startfasen mot penger tilbake i form av renter etter en viss periode, eller eiendeler i ditt selskap i form av aksjer. Du kan lese mer om investorer hos Connect Norge, et non-profit selskap som binder grundere og investorer sammen.
Forbrukslån til AS
Dersom man ikke behøver en stor startkapital velger noen å ta opp et usikret lån. Et personlig lån vil være en fleksibel finansieringsløsning som ofte raskere behandles, og selv om renten er høyere enn et lån med sikkerhet finnes det forbrukslån med lav rente.
En låneformidler sammenligner flere banker og kan gi deg flere tilbud, eksempler er Unofinans.no eller Lånemegleren.no. Her kan du velge det tilbudet som passer deg best.
Renten man må betale for et forbrukslån til AS vil variere stort og avhenger av din privatøkonomi og kredittvurdering, les mer om kredittscore.
Eksempel :Eff. rente 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 36,215, totalt kr 156,215
Lån til eksisterende AS
Har du et eksisterende AS kan du gi et personlig lån til firmaet. Dette kan være hvis det er perioder med stram likviditet, i oppstarten eller ved forbigående kriser.
Ved et lån til eksisterende aksjeselskap som skal tilbakebetales av firmaet er det viktig å ha de formelle papirene i orden, deriblant en låneavtale. Tendenadvokat har en god artikkel om hvordan du kan låne penger til et eksisterende selskap og sikre god dokumentasjon.