Hopp til innholdet

Korona og Privatøkonomi – Tips og Råd

    Koronaviruset har rammet næringslivet, jobber og privatøkonomien hardt på svært kort tid, på noen timers varsel ble inntektsgrunnlaget til over 100.000 nordmenn revet bort og virke nevner at ytterligere 400.000 arbeidsplasser står i umiddelbar fare.

    Koronaviruset rammer visse bransjer ekstra hardt, men det brer også om seg inn i andre sektorer i økonomien og de fleste vil rammes av effektene viruset har på helse og økonomi. Vi skal ikke gå inn på helseaspektet i denne artikkelen, men heller fokusere på privatøkonomien og hva du kan gjøre for å puste litt roligere i disse koronatider.

    NB: Ting skjer raskt og det kommer stadig nye forslag for å hjelpe økonomien mens korona-viruset herjer. Noen tiltak som er beskrevet under er kanskje utvidet eller forandret, mens andre kan ha kommet til.

    Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
    Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

    Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
    Besøk Unofinans her.

    Raske råd om privatøkonomien

    Videre i artikkelen kan du lese mer om hvilke tiltak du kan gjøre for å ta raske grep i privatøkonomien:

    Du kan også finne andre gode tips, blant annet:


    Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
    Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.

     

     


    Avdragsfrihet på lån

    Rammes du av inntektstap kan du kontakte banken din og be om avdragsfrihet på boliglånet. De fleste banker i Norge tilbyr slike ordninger og er spesielt velvillige i disse koronatider hvor mange personer opplever store endringer i privatøkonomien på kort varsel.

    Avdragsfrihet betyr at man kun betaler renter på lånet, for mange vil dette ene tiltaket kunne frigi nok midler slik at man kommer seg enklere igjennom den første perioden.

    Hvor lenge kan man få avdragsfrihet på boliglån?

    Om lånet er mindre enn 60% av boligens verdi vil man som oftest kunne få langvarig betalingsutsettelse på boliglånet. Hvis lånet er høyere enn 60% av boligens verdi kan man som regel ikke få langvarig betalingsutsettelse, men bankene vil som oftest tilby noen måneders utsettelse i forbindelse med permittering eller arbeidsledighet.

    Siden rentene fremdeles vil løpe kan det være lurt å prioritere avdragsfrihet på lån med lavest rente først. F.eks vil det lønne seg å få avdragsfrihet på studielån fra lånekassen før man ber om avdragsfrihet på boliglånet eller et billån med høyere rente.

    Avdragsfrihet på forbrukslån og kredittkort? På generelt grunnlag er det sjeldent at man kan få avdragsfrihet på forbrukslån eller kredittkort, men noen aktører deriblant bank norwegian har en nettbankfunksjon hvor man kan søke om «betalings fri måned». Det betyr at løpetiden på lånet forlenges, men husk på at rentene vil fremdeles løpe og man ender opp med å betale mer for lånet totalt sett.

    Mange har lån og studiegjeld i Lånekassen, her er det mulig å søke om inntil 36 måneder betalingsutsettelse, man kan også søke om sletting av renter i visse tilfeller.

    Leier du bolig eller leilighet har man dessverre ikke like mange muligheter for å utsette eller midlertidig redusere utgiftene slik mange har ved f.eks avdragsfrihet på et boliglån.

    En standard husleiekontrakt vil i motsetning til en kontrakt om næringslokale ikke inneholde klausuler om «Force Majeure» situasjoner, man har derfor ikke mulighet for å påberope seg en forandring i leieforholdet. Leier man en bolig kan man ikke belage seg på å få leiefritak eller reduksjon i husleien.

    Men det vil være lurt å gå i dialog med utleier for å forsøke å finne en minnelig ordning ved å f.eks redusere eller utsette deler av den månedlige leien i en kort periode mens man er permittert. FVN har laget en større artikkel om temaet omkring boligleie og korona som er verdt å ta en titt på.



    Sykestipend fra lånekassen

    For deg som studerer har lånekassen en ordning som gjør at man kan omgjøre lån/stipend til ett rent «syke-stipend» i inntil 2 uker. Ordningen krever legeattest/sykemelding og beregnes utifra hvor mange prosent legen mener at man er sykemeldt. Ordningen fungerer ved at man kan omgjøre 2 uker av lån/stipend til syke-stipend på etterskudd.
    Les mer på Lånekassen.

    Korona rammer både helse og økonomi

    Samle lån og kreditter

    Mange nordmenn har forskjellige små-lån og kreditter som i en normal periode de fleste ikke har problemer med å betale ned på. Hvis man opplever å miste inntektsgrunnlaget eller er i frykt for å miste jobben kan det være lurt å heller samle lån inn i ett nytt refinansieringslån.

    Har man forbrukslån, handle kontoer eller utestående gjeld kan det være fornuftig for mange å refinansiere gjelden. Da kan man få lavere renter, én faktura å forholde seg til og nye nedbetalingsbetingelser som passer bedre for din privatøkonomi akkurat nå.

    Nyttige norske tjenester for sammenligning av lån fra forskjellige banker er f.eks Unofinans.no eller Lånemegleren.no. Disse aktørene er både gratis og uforpliktende å bruke. Renteeksempel: Eff. rente 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 36,215, totalt kr 156,215

    Sliter man med inkasso eller betalingsanmerkninger og opplever enda tøffere tider på grunn av korona utbruddet finnes det fremdeles muligheter for å rydde opp i økonomien. Ved å refinansiere inkasso kan man samle dyr gjeld inn i boliglånet og bli kvitt betalingsanmerkninger.

    Kutt dine kostnader

    Opplever man at korona viruset har en negativ innvirkning på privatøkonomien eller man blir permittert kan dette være en god anledning til å ta en større gjennomgang av nettbank og kontoutskrifter.

    Ett godt tips er derfor å gå igjennom nettbanken og ta en ekstra god kikk på hva du trekkes for hver måned, det kan f.eks være abonnementer du ikke lenger bruker eller typiske sløse poster man ikke lengre kan unne seg.
    Les mer om hvordan du kan kutte dine faste kostnader.

    Dine variable utgifter vil kuttes «automatisk»

    En liten gladnyhet er at dine variable utgifter vil kuttes ganske automatisk av seg selv, det kan f.eks være utgifter til lunsj på jobben, ta-med kaffe, kinobesøk, restaurantutgifter, parkeringsutgifter, bompenger, etc.

    Flere vil merke at den nye hverdagen med korona også har noen positive ringvirkninger som skyldes at flere har hjemmekontor og at flere tjenester er midlertidig stengt.

    Spar tusener hvert år på å bake brød og rundstykker selv

    I tillegg til de faste utgiftene bør man samtidig ta en gjennomgang av de variable utgiftene man har, visste du at man kan spare over 5000 i året bare på å bake ditt eget brød?

    Ha et budsjett og en plan

    Nordmenn er blant de dårligste i Europa på å lage og holde et budsjett for sin privatøkonomi. Denne perioden er en ypperlig anledning for å gå igjennom økonomien sin og lage et personlig budsjett.

    Ett budsjett og handleliste hjelper stort på hverdagsøkonomien

    Et personlig budsjett er noe av det beste man kan gjøre for privatøkonomien sin, spesielt i disse korona-tider. Ved å ha en plan for pengebruken opplever de fleste at man blir mer bevisst på forbruket og kan kutte stort i utgiftene man har.

    Et privat budsjett bør ikke være komplisert eller vanskelig. Målet bør ikke være å lage et «perfekt» regnskap for hver eneste krone i starten, men heller en enkel plan for uken og måneden som kommer. Her kan du se ett av mine budsjetteksempler og hvor enkelt jeg lager dem.



    Aksjesparing og fond merker koronaviruset

    Det er ikke til å legge under en stol at verdens børser og aksjekurser har rast etterhvert som koronaviruset sprer om seg, men alt er ikke bare negativt. Kron.no har f.eks laget en artikkel som forteller mer om hvordan man bør forholde seg under koronaviruset og de kan blant annet fortelle at mange selskaper opplever stor interesse og øker i aksjeverdi.

    Spareroboten til Kron.no

    Dette er for det meste selskaper innen helsesektoren, men også netthandel og nettbaserte tjenester. Kron forteller videre at de råder sine kunder til å «sitte stille i båten» og huske målet man har med sparingen. Dersom man tenker langsiktig, for eksempel ved at man sparer til en pensjon viser historiske tall at investering i fond er blant de beste sparemetodene man kan ha.

    Les mer om fond og sparing på Kron.no

    Økte priser på varer

    Om korona krisen vedvarer melder NHO at dette kan medføre økte priser på ferdige varer som importeres til landet. Siden mye av maten vår kommer fra andre land kan dette også bety økte matvarepriser ved at tilførselen begrenses eller ved at valutaen vår senker seg i verdi.

    • Priser på mat, elektronikk og dagligvarer kan øke på grunn av den svake valutakursen, og/eller svikt i leverandørkjedene og i fabrikker.

    Det kan derfor være lurt å forberede økonomien sin ved å legge inn en «buffer» i matbudsjettet slik at man er forberedt på eventuelle høyere priser på mat dersom krisen skulle vedvare i tid.

    E24 kan nå melde om at prisene vil øke, men det er også store signaler fra Norges Bank om at de vil gjøre tiltak for å styrke kronen.

    Dagpenger og permittering

    På grunn av korona har regjeringen foreslått at varslingstiden for permittering går ned fra 15 dager til 2 dager, i en tidslinje kan dette bety:

    • Du mottar permitteringsvarsel.
    • Du kan bli permittert etter 2 dager dersom bedriften ikke har nok aktivitet.
    • Dag 3 vil du motta dagpenger via NAV.
    • Du kan motta dagpenger i 104 uker (2 år) hvis arbeidsinntekten din har vært 199 716 kroner eller mer (2 G). 52 uker (1 år) uker hvis arbeidsinntekten din har vært under 199 716 kroner (2 G).

    Dagpenger tilsvarer normalt 62.4 prosent av lønnen du hadde og dagpenger er skattepliktig om beløpet er over minstegrensen for skattetrekk. For personer som tjener opptil 300.000 kroner i året er dagpengene økt til 80% av tidligere inntekt.

    • Man mottar nå full lønn i de første 20 dagene etter man blir permittert. Denne løsningen vil være klar innen 1 mai og blir beregnet utifra dine 3 siste månedslønninger som er rapportert inn via A-melding. Følg med på NAV.no for mer informasjon når løsningen er klar.
    • Stortinget foreslår å gi dagpenger tilsvarende 80% av gjennomsnittet de tre siste årene for freelancere og selvstendig næringsdrivende, oppad begrenset til 6G.

    Bruk dagpengekalkulatoren til NAV for å automatisk se hva du kan motta i dagpenger hver uke og hvor lenge du mottar dem. Merk at kalkulatoren dessverre ikke er oppdatert med de nye reglene som gjelder fra 16.03 enda. Du kan også lese denne store guiden fra Dine Penger om permittering.

    Forskudd av dagpenger: Nav opplever stor pågang og behandlingen av søknad om dagpenger vil være sterkt forsinket, mye av forsinkelsen skyldes den enorme pågangen, men også det skiftende regelverket som vil ta tid å implementere. Du kan derfor fra uke 14 søke om forskudd av dagpenger via Nav. Les mer om denne nye ordningen på Nav.no.

    Hvis du er fagorganisert og blir permittert fra jobben på grunn av korona eller andre årsaker vil de aller fleste fagorganisasjoner stoppe medlemsavgiften så lenge du er permittert. Ta kontakt med ditt fagforbund eller lokale tillitsvalgt for å stoppe det månedlige trekket.

    Er din bedrift rammet av korona?

    Mange bedrifter har blitt pålagt å stenge etter krav fra myndighetene, mens andre opplever markant nedgang i omsetning og aktivitet. Det kommer stadig nye ordninger som er rettet mot næringslivet for å bekjempe skadevirkningene av korona epidemien men det kan være vanskelig å vite hvor man skal søke for å få støtte.

    Brønnøysund registrene har laget en god oversikt som viser hvordan din bedrift kan søke om og motta støtte for å bekjempe de negative konsekvensene av korona utbruddet, les mer om støtteordninger på Altinn.no

    Til sist – støtt leverandørene du setter pris på

    Det sies mye om hvordan man kan spare penger, men det kan også være lurt å tenke fremover og være positiv. Hverdagen vil komme tilbake og det kan derfor være lurt å tenke på hvordan du kan støtte opp om lokale leverandører eller bedrifter som nå går igjennom en vanskelig tid.

    Det kan f.eks være den lokale blomsterhandleren, bakeren, treningsstudioet, kafeen i gågaten eller noen andre som fremdeles holder åpent, men har mistet mange kunder. Å støtte opp om de små og lokale i denne krisen vil gjøre at de fremdeles er her når epidemien er over. Mange lokale bedrifter har fått en støtteside på Spleis, enten som de har opprettet selv eller som andre har opprettet for dem.


    • Last gjerne ned vår gratis gjeldsoversikt mal – Her kan du plotte inn dine lån og kreditter og følge utviklingen over måneder og år.
    • Se også dette interaktive kartet Bing har laget for å holde oversikt over spredning rundt om i verden.

    Les mer om hvordan du kan øke inntekten eller samle boliglån, gjeld og inkasso med betalingsanmerkning.


    Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
    Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.