Nyheten «Egen pensjonskonto» (EPK) samler all innskuddspensjonen din på ett sted og gir deg muligheten til å fritt bestemme din egen pensjonsleverandør og sparemåte.
Nå vil det for eksempel være mulig å velge indeksfond sparing for dine pensjonspenger og unngå aktivt styrte (og ofte dyrere) fond.
Tidligere har det vært arbeidsgiveren som har valgt én leverandør på pensjon og opprettet en standard spareplan for de ansatte. Med innføringen av pensjonskonto kan du derimot selv velge hvordan dine egne pensjonspenger skal investeres og forvaltes.
Kort sagt: Enklere, bedre og mer frihet til å ta egne valg.
Hva må du gjøre?
Dersom du er fornøyd med dagens leverandør som arbeidsgiveren har valgt behøver du ikke å gjøre noe med det første, alt fortsetter som normalt.
Dersom du derimot ønsker å bytte til f.eks indeksfond sparing på pensjonen din via en annen leverandør kan du nå gjøre de endringene som skal til, og det er rimelig enkelt.
Jeg vil anbefale å bruke listen som Finansportalen har utviklet nettopp til pensjonskonto. Her kan du enkelt få en oversikt over hvilke fond som har lave årlige kostnader – som betyr mer igjen til pensjonen din.
Fra aktivfond til indeksfond
Selv bruker jeg allerede Kron.no til sparing og når jeg så disse på listen over topp-5 pensjonstilbydere var valget enkelt.
Etter noen minutter var bestillingen av flytting gjennomført og jeg vil nå gå fra et aktivt forvaltet fond i en større norsk bank med en årlig kostnad på omtrent 0.6% til et indeksfond med en kostnad på 0.23%.
Kron har selv listet opp hvordan tilsynelatende små forskjeller i årlig kostnad på pensjonskonto vil utgjøre store forskjeller over det lange løp.
Jobben til Alexander (40) betaler 0,50% i avgift hvert år for å spare hans pensjon. Det utgjør 3 000 kr i året. Flytter Alexander til Kron, som koster 0,23% vil han ligge an til å få utbetalt 1 639 kr mer hver måned som pensjonist
Totalt har han altså tjent svimlende 195 000 kr på å flytte pensjonen til et billigere sted.
En annen stor fordel er enklere og bedre oversikt over den totale pensjonen.
Man har kanskje hatt flere arbeidsgivere over et langt liv og man slipper nå å ha flere pensjonskontoer spredt ut over flere leverandører.
Les gjerne flere tips om investering, blant annet hvordan man kan tjene penger på å investere i lån eller les mer om indeksfond sparing.