Bruk mindre enn du tjener – øk inntekten – spar penger.
Dette vet du – «alle» vet hvordan man skal få en bedre privatøkonomi, så hvorfor er det da så vanskelig?
Hvorfor lever 1/3 av alle nordmenn lønning til lønning? Hvorfor øker kredittkortgjelden til nye høyder hvert år?
80/20 regelen
Det sies at privatøkonomi er 20% kunnskap og 80% gjennomføring!
80% vaner, bruksmønster, rutiner. Du vet.. den dørgelig-kjedelige siden av privatøkonomi.
Den daglige striden ved å legge om forbruket, kunsten å si nei.
Fra større omlegginger som å bli vant til å leve på et budsjett og å planlegge måned for måned. Ned til noe så enkelt som å slå av lyset når du går ut av rommet.
Vaner er en muskel
Jeg har gått igjennom mitt første tiår av voksenlivet med en svak økonomisk muskel og pådratt meg gjeld på grunn av det.
For å nå mitt mål om å bli gjeldfri og etterhvert investere har jeg måttet legge om mine forbruksvaner – og kutte dem så mye jeg kan!
Den gode nyheten er at det blir enklere jo mer du gjør det.
Før jeg begynte på denne prosessen brukte jeg kortet (både kredittkort og bankkort) hver dag – ofte også søndager. Hver, bidige, dag dro jeg kortet! Ofte masse småsummer som endte opp i et sørgelig, deprimerende berg av forbruk.
Jeg kan heldigvis si at situasjonen idag – 3 måneder inn i mitt «nye liv» er mye bedre. Jeg har fremdeles mine «uhell» og feilsteg, men alt i alt har jeg gått fra å ha rundt 200 korttransaksjoner hver måned til ned mot 50.
Jeg føler fremdeles på fristelsen til å kjøpe meg noen nye ting – eller si «f*ck it, jeg har vært så flink i det siste og jeg trenger den kapp og gjærsagen!»
Men, denne «sløse-djevelen» får en stadig mindre innflytelse på meg i hverdagen.