Omstartslån, også kjent som inkassolån, kan være en god løsning for personer som har betalingsanmerkninger og inkassogjeld. Dette lånetypen hjelper deg med å samle all gjeld og betalingsanmerkninger under én paraply, ved å refinansiere og benytte pant i bolig eller annen eiendom som sikkerhet. Resultatet er ofte en bedre oversikt over økonomien og en mulighet til å slette betalingsanmerkningene.
Et Inkassolån refinansierer din gamle gjeld, forfalte regninger og eventuelt eksisterende boliglån inn i ett nytt lån, også om du har betalingsanmerkning. På grunn av risikoen banken tar kreves det at banken kan ta pant i bolig/eiendom. Det er flere krav tilknyttet slike lån som du kan se i oversikten på denne siden.
En av fordelene med omstartslån er at det kan gi en lavere rente sammenlignet med den opprinnelige gjelden, noe som kan bidra til å redusere de månedlige utgiftene. I tillegg kan du få en mer fleksibel nedbetalingsplan som passer din økonomiske situasjon, og dermed unngå ytterligere betalingsproblemer.
Det er viktig å merke seg at omstartslån ikke alltid er den beste løsningen for alle. Før du søker om et slikt lån, bør du nøye vurdere din økonomiske situasjon og søke råd fra en økonomisk rådgiver. I noen tilfeller kan det hende at du har bedre alternativer, som for eksempel gjeldsordning, som kan hjelpe deg med å få kontroll over økonomien og unngå ytterligere betalingsproblemer.
Til tross for noen potensielle ulemper, kan omstartslån være en effektiv måte å håndtere betalingsanmerkninger og inkassogjeld for mange. Ved å samle all gjeld under ett lån med pant i bolig eller eiendom, kan du få en ny start på økonomien og arbeide mot en gjeldsfri og stabil fremtid.
Inkasso Refinansieringskalkulator
Bruk denne refinansieringskalkulator for å se hvor mye et lån med sikkerhet i bolig vil koste hver måned og hvor mye du kan spare på å refinansiere inkassogjelden.
Et Lån med sikkerhet i eiendom gjør det mulig å refinansiere gjeld og inkasso selv om man måtte ha dårlig kreditt.
Hvordan refinansiere inkassogjeld
Ved å refinansiere inkasso vil man kunne:
– Få en enklere økonomisk oversikt ved å kun ha et lån å forholde seg til.
– Kunne planlegge bedre månedlige utgifter.
– Betale ned alle inkassokrav og samtidig få slettet betalingsanmerkninger.
For å ha en mulighet til å refinansiere inkassogjeld og gamle krav må man ta opp et lån som har tilstrekkelig sikkerhet. Normalt kreves det sikkerhet i eiendom eller bolig som har nok verdi i seg til å kunne samle både eksisterende huslån, samt andre regninger og inkassokrav.
Dersom du sliter med en uoversiktlig økonomi, har inkasso-krav, utestående gjeld, osv, kan du ved å refinansiere inkassokravene inn i et nytt lån få bedre oversikt og få en økonomisk omstart i livet.
Eksempel på lånerente ved et inkasso-refinansieringslån med sikkerhet i bolig eller eiendom:
- Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-
Lånevilkår for refinansiering av inkasso
Nedenfor i tabellen kan du se hva slags krav som ofte stilles for å gi lån til refinansiering av inkasso med sikkerhet i bolig eller eiendom.
- Har inntekt (fast, variabel, selvstendig)
- Norsk statsborger eller bosatt i Norge i minimum 3 år
- Alder 18 – 70 år
- Inntil 6 låntakere og 4 realkausjonister
- Enten for refinansiering med sikkerhet i eksisterende bolig eller for kjøp av ny bolig
Lånevilkår
Lånebeløp | 250,000 – 10,000,000 NOK |
Nedbetalingstid | 1 – 30 år |
Rente | 3.99 – 14.49 % |
Effektiv Rente | 3.99 – 14.49 % |
Aldersgrense | 18 – 80 |
Rentefritt for nye kunder | Nei |
Godtar betalingsanmerkninger | Ja |
Inntektskrav | 120,000 NOK |
Etableringskostnad | 2,000 NOK |
Administrasjonsavgift | 35 NOK |
Eksempel: Representativt eksempel: Boliglån kr 2 500 000, nominell rente på 5,99% p.a., 30 års nedbetaling, fakturaomkostninger på kr 35 per måned (Avtalegiro), etableringsgebyr på kr 100 000 (4% av lånebeløp), gir månedlige terminbeløp på kr 15 607. Effektiv rente 6,57% p.a. Kostnad: kr 3 118 415. Totalt: kr 5 618 415. |
Søknad om inkasso refinansiering
Her kan du se forskjellige lånegivere og spesialbanker som kan tilby lån for refinansiering av inkasso og sletting av betalingsanmerkning.
Videre ned i artikkelen kan du lese mer om hva som kreves for å få et lån dersom man har betalingsanmerkninger fra før.
Hvordan refinansiere misligholdt gjeld og inkassokrav
Å motta inkassokrav, purringer og betalingsanmerkninger kan være en stor og vanskelig belastning, ikke bare økonomisk, men også helsemessig.
Dersom inkassokravet har gått langt nok vil man etterhvert få en eller flere betalingsanmerkninger på sin egen personlige kredittscore.
Får man én eller flere betalingsanmerkninger vil det bli nærmest umulig å ta opp et tradisjonelt lån eller et refinansieringslån for å samle gjelden. Heldigvis finnes det muligheter for å ta opp lån med sikkerhet i bolig, for på den måten refinansiere inkasso og betale ned inkassogjelden. Dersom man havner i gjeldsproblemer, eller i en vanskelig økonomisk situasjon, kan refinansiering av inkasso gjøre det mulig å rydde opp i privatøkonomien.
Slik kan man samle regninger som har gått til innkreving og få en ny økonomisk start. Dersom man har pågående inkassogjeld har man sannsynligvis også aktive betalingsanmerkninger, dette gjør at tradisjonelle banker og forbrukslånbanker vil være uaktuelle for ett refinansieringslån.
I slike tilfeller må man benytte spesialbanker som fokuserer eksklusivt på å hjelpe personer som sliter med inkasso og betalingsanmerkning med å få en ny økonomisk start. Når man skal søke om et refinansieringslån for å bli kvitt inkassogjeld må man sikre/pantsette en eiendom eller bolig.
I praksis betyr dette at man refinansierer ditt eksisterende huslån sammen med inkassogjeld / forfalte regninger og evt annen forbruksgjeld i f.eks et omstartslån.
- Man får ett lån å forholde seg til.
- Ett nytt boliglån som inkluderer inkasso og annen gjeld.
- Enklere oversikt.
- Fjerner dine betalingsanmerkninger.
- Gjør det mulig å få en ny økonomisk start.
Innfri inkasso med betalingsanmerkning
Når man skal låne penger til å innfri inkassogjeld og forfalte regninger kan man benytte seg av en gratis og uforpliktende tredjepart, f.eks en låneagent. En slik aktør kan hjelpe deg med å sette opp en søknad for å låne penger til å betale ned inkassogjeld, samt også hjelpe deg med eventuelle praktiske spørsmål omkring refinansieringen.
Fordelen med å få hjelp av en slik agent vil være flere, blant annet:
- Samme lånesøknad sendes til flere banker samtidig og øker sjansen for lån til refinansiering av inkasso og annen gjeld.
- Hjelper deg med å sette opp en korrekt lånesøknad.
- Profesjonell og uavhengig part, som også kan hjelpe deg med råd og spørsmål underveis.
- Gratis og uforpliktende.
- Velg banken hvor du får det beste tilbudet.
Kan man refinansiere når man har betalingsanmerkning?
Ja. Dersom du kan stille sikkerhet i din egen eller andres eiendom eller bolig kan man søke om et spesial-lån som kan brukes for å refinansiere inkasso og utestående gjeld inn i et nytt oversiktelig lån. Ved å betale ut dine gamle kreditorer vil man få ett lån å forholde seg til, noe som skaper en bedre økonomi, samtidig vil gamle betalingsanmerkninger bli fjernet.
- Bli kredittverdig
- Må eie bolig eller eiendom
- Må ha inntekt. NAV ufør aksepteres.
- Inkasso og betalingsanmerkninger aksepteres.
Ved å refinansiere med sikkerhet i bolig kan man bake eksisterende gjeld, lån og inkasso inn i et nytt huslån slik at betalingsanmerkninger fjernes, og man blir kredittverdig igjen.
Kostnad av lån til inkasso
Hva et refinansieringslån for inkasso ender opp med å koste vil variere fra sak til sak, og renten settes personlig basert på dine opplysninger, inntekt, sikkerhet og gjeldsgrad.
Nedenfor har vi laget en kalkulator som kan vise deg hva et lån for å innfri inkassogjeld vil kunne komme til å koste hver måned. Bruk kalkulatoren for å få en idé om hva et lån til inkasso vil komme til å koste.
Nedenfor kan du se en oversikt over banker som tilbyr lån for refinansiering av inkasso, og hva disse vil koste hver måned. Husk at renten er et eksempel og vil variere fra sak til sak.
Ett annet alternativ er å benytte en sammenligningstjeneste som f.eks Okida.no. En slik tjeneste hjelper deg med å finne flere banker og øke mulighetene til å søke om et lån som kan brukes til å refinansiere inkassogjeld.
Disse aktørene sammenligner opptil 15 forskjellige spesialbanker for å øke sjansen for refinansiering til best mulig rente. Du kan få personlig rådgivning via telefon eller e-post med gode råd fra en profesjonell part som er vant med å håndtere vanskelige situasjoner og refinansiering av inkasso.
Hva kreves for å få refinansiering med inkasso og betalingsanmerkning?
Når man søker om nytt lån for å samle inkassogjeld vil ikke betalingsanmerkninger eller din betalingshistorikk har noen betydning for søknaden.
Man må derimot ha mulighet for å sikre refinansieringslånet med sikkerhet i eiendom eller bolig.
Boligen eller eiendommen må samtidig ha nok verdi i seg til å være pant for både boliglån, samt til inkasso eller forbruksgjelden du ønsker å refinansiere.
Man må oppfylle visse krav for å få nytt lån:
- Man må eie bolig eller eiendom.
- Hytte, fritidsbolig, utleieenhet, feriebolig kan også godtas.
- Eksempelrente: Effektiv rente 7,25 %,lån på 2 millioner over 25 år, kost 2 466 934,-,totalt kr 4 466 934,-
Bankene kan i visse tilfeller gå med på å refinansiere med sikkerhet i en annen persons bolig eller eiendom, dette kan f.eks være en fritidsbolig til noen i familie eller lignende.
Her er det derimot svært viktig at alle parter er godt informert om, og inneforstått med hva som kan skje dersom ett lån ikke betales.
Verditakst: Taksering av eiendommen og E-takst
For at en bank skal kunne godta å bruke boligen din som sikkerhet for ett nytt lån kreves det taksering av bolig/eiendommen, en såkalt verditakst.
Dette gjøres av en autorisert takstmann og er en rapport som denne lager etter å ha befart og målt opp boligen.
En slik verditakst inneholder en teknisk beskrivelse og angir vedlikeholdsbehov, men den inneholder ikke like grundige undersøkelser som f.eks en tilstand– eller boligsalgsrapport gjør.
En verditakst fra en autorisert takstmann vil koste omtrent 5 – 7000 kroner.
Noen banker tillater også E-takst, denne ble i hovedsak utviklet for å sikre en trygg prosess for refinansiering og gir bankene lett tilgang på boligens verdi.
En e-takst utformes av en eiendomsmegler og baserer seg både på denne meglerens erfaring og statistiske verdier når boligens verdi selges. Pris på e-takst vil variere fra sted til sted, men vil koste omtrent 3000 til 4000 kroner.
Dersom boligen er kjøpt nylig kan en bank bruke sist omsatte pris som grunnlag for refinansieringen av inkassogjelden.
Hva er risikoen ved å refinansiere inkassogjeld?
Når man skal refinansiere inkassogjeld må man stille sikkerhet for banken i eiendom eller bolig, dersom man ikke klarer å betjene refinansieringslånet kan banken kreve dekning for lånet ved å kreve innfrielse av sikkerheten.
I praksis vil dette bety at man kan risikere å miste boligen dersom man ikke betjener det nye lånet etter avtalen.
Med ethvert nytt lån er det også en sjanse og risiko for at man ytterligere havner dypere i gjeld. selv når man refinansierer inkassogjeld til en lavere rente, er det viktig at man begrenser sin egen bruksatferd og snu om på forbruket for å skape en sunnere privatøkonomi.
Ett godt tips kan være å lage og følge et personlig budsjett som hjelper deg å holde oversikt over forbruket, og ved å kutte ned på andre faste utgifter.
En ny økonomisk start
Ved å refinansiere inkasso og gjeld kan man få en ny sjanse og fjerne gamle betalingsanmerkninger. For mange vil et refinansieringslån samle flere typer gjeld inn i ett nytt lån, dette kan f.eks være:
- Gammel forbruksgjeld.
- Handlekontoer, f.eks i butikk eller nettbutikk.
- Kredittkortgjeld.
- Smålån og personlige lån.
- Forfalte regninger.
- Pågående inkassogjeld.
- Misligholdte lån.
Ved å refinansiere inkassogjelden vil man samtidig kunne bli kvitt de aktive betalingsanmerkningene man måtte ha. En betalingsanmerkning skal nemlig fjernes av kreditor når den eller de har fått pengene de krever.
Ved å fjerne betalingsanmerkninger vil man kunne forbedre sin kredittscore, men viktigst av alt vil man slippe mange bekymringer omkring forfalte regninger og purringer i postkassen.
En studie fra USA viser at penger og gjeld er den mest vanlige årsaken til krangling og uenighet i ett parforhold, utrolig nok er penger samtidig ett tema de aller fleste par ønsker å unngå.
Å få en ryddig økonomi og bli kvitt stress og problemer omkring inkasso eller purringer vil sannsynligvis ha mange positive ringvirkninger, også på det sosiale plan og i parforhold.
Litt om inkassoprosessen i Norge
Inkasso Inkassoprosessen starter når en skyldner ikke betaler en regning innen betalingsfristen. Kreditor kan da velge å sende saken videre til et inkassobyrå for å kreve inn det utestående beløpet. Først vil inkassobyrået sende et inkassovarsel til skyldneren, som gir en ny frist på 14 dager til å betale gjelden. Hvis skyldneren fortsatt ikke betaler, kan inkassobyrået ta i bruk ulike tiltak for å inndrive gjelden, inkludert å sende purringer, sende betalingsoppfordringer og til slutt begjære utlegg mot skyldneren.
Namsmann Dersom inkassobyråets forsøk på å inndrive gjelden ikke lykkes, kan saken havne hos namsmannen. Namsmannen er en offentlig myndighet som har som oppgave å håndheve dommer og tvangsfullbyrde krav. Saken blir sendt til namsmannen i form av en utleggsbegjæring, der kreditor ber om at namsmannen tar beslag i skyldnerens eiendeler for å dekke gjelden. Namsmannen vil deretter undersøke skyldnerens økonomiske situasjon og eventuelle eiendeler som kan tas i beslag, og sørge for at beslagleggingen skjer på en lovlig og rettferdig måte.
Tvangssalg Hvis namsmannen finner eiendeler som kan beslaglegges, og det ikke finnes andre muligheter for å inndrive gjelden, kan et tvangssalg bli nødvendig. Tvangssalget innebærer at skyldnerens eiendeler blir solgt, enten ved offentlig auksjon eller ved en annen form for salg, for å dekke kreditors krav. Namsmannen er ansvarlig for å organisere og gjennomføre tvangssalget, og skal sørge for at salget skjer på en ryddig og rettferdig måte. Etter at salget er gjennomført, vil namsmannen fordele inntektene fra salget mellom kreditor og eventuelle andre kreditorer med utleggsprioritet, og tilbakebetale eventuelle resterende midler til skyldneren.
Kostnader av inkassogjeld
Inkasso vil ofte være en av de dyreste gjeldene man kan oppleve å få, dette skyldes ikke bare rentenivået på inkassogjeld, men hovedsaklig de store og kostbare inkassogebyrene.
Høye renter og kostbare gebyrer gjør det vanskelig å få privatøkonomien sin på rett kjøl hvis man først begynner å slite med å betale regninger i tide eller mottar mange regninger på én gang.
- Rentenivået på inkasso (forsinkelsesrenten) økte i 2019 til 9.5% (opp fra 9.25%)
- Økt rettsgebyr på 1172,- (opp fra 1150,-)
- Inkassosats på 700,-
- Forsinkelsesgebyr på 400,-
- Purregebyr på 70,-
- Inkassovarsel på 70,-
- Betalingsoppfordring på 210,-
Det er spesielt alle disse gebyrene som medfører høye kostnader for personer med inkassogjeld.
Er man uheldig kan en forfalt mobilregning på bare noen hundrelapper fort komme opp i tusenvis av kroner, dette er et reelt problem for mange personer, spesielt dem som har utviklet «postkasseskrekk».
Å refinansiere inkasso med ett nytt lån som samler all gjeld vil ofte være en god løsning for personer som lenge har slitt med å holde oversikt eller simpelthen ikke har turt å ta tak i privatøkonomien sin.
Når man refinansierer inkassogjeld får man hjelp av profesjonelle spesialbanker som er vant med å hjelpe til i uoversiktlige situasjoner, og bryr seg mer om betalings mulighet enn betalings historikk.
Refinansier inkassogjeld opptil 10 millioner
Hvor mye man kan refinansiere avhenger mye av hvor mye verdi det er igjen i boligen og hvor mye personlig gjeld du måtte ønske å refinansiere.
I motsetning til ett tradisjonelt usikret lån hvor man som oftest bare kan låne opptil 600.000 kroner, vil man i et slikt sikret lån kunne låne mye mer.
Dersom du har nok verdi i boligen er det mulig å refinansiere opptil 10.000.000 kroner (inkludert evt boliglån). Man har derfor gode muligheter til å bli kvitt inkasso og betalingsanmerkninger og samle alle lån med et slikt refinansieringslån.
Et slikt refinansieringslån passer derfor til personer med mye gjeld eller høye lån. Den norske økonomien består av omkring 170 milliarder kroner i usikret gjeld ifølge statistikk fra gjeldsregisteret.
De aller fleste har ikke store forbrukslån, men det finnes noen tusentalls nordmenn som har svært høy belåningsgrad i forhold til resten av kundene.
Det er som oftest dem med høy gjeld og betalingsvansker som vil kunne trenge et sikret refinansieringslån.
Få hjelp til søknad
Å vite hvordan man skal sette opp en søknad for refinansiering av inkasso er ikke enkelt, spesielt ikke for personer som kanskje allerede har en uoversiktlig økonomi eller gjeldsproblemer fra før.
Det kan derfor være smart å benytte seg av en profesjonell tredjepart når man skal søke om å refinansiere inkasso gjelden sin.
Å få hjelp av en profesjonell part vil også være betryggende når man kanskje har spørsmål omkring det praktiske ved selve prosessen og de kan hjelpe deg med å sende søknaden til flere banker, noe som både maksimerer sjansen for refinansiering, men også gjør det mulig å sammenligne rentenivået hos flere banker samtidig.
Til slutt
Å stå ansvarlig for inkassogjeld etter en personlig krise, eller etter at et firma har gått konkurs kan virke håpløst og komplisert, men man står ikke helt maktesløs.
Regninger fra inkasso og annen misligholdt gjeld kan refinansieres ved å bruke bolig eller eiendom som sikkerhet, men det er særdeles viktig at man er klar over risikoen dersom man ikke klarer å betjene lånet.
Man bør derfor gjøre en grundig undersøkelse av lånebetingelsene på forhånd, omstille sitt eget forbruk – og gjøre det man for å rydde opp i økonomien.
Å benytte en slik tredjepart er gratis og uforpliktende. Les gjerne mer om omstartslån, hvordan man kan refinansiere gjeld eller hvordan du kan få bedre økonomi i 2022.
Lær gjerne også mer om hvordan du kan investere i crowdfunding lån til bedrifter eller hvordan du kan lage din egen gjeldsoversikt.